Bij NatuurlijkThuis hebben we een eigen beleid ontwikkeld, uiteraard rekening houdend met de huidige wet- en regelgeving (lees hier hoe we zaken als het vier-ogenbeleid en de 3-uursregeling hebben georganiseerd). Hieronder lichten we enkele speerpunten uit ons beleid uit:
Een uitgebreide kennismaking
Omdat we graag willen dat alle kinderen en hun ouders zich bij ons thuis voelen, trekken we veel tijd uit voor een uitgebreide kennismaking. Als het kind bij ons komt, hopen we dat we hierdoor niet langer vreemden voor elkaar zijn. Ons streven is dat het voor ouders voelt alsof zij hun kind bij een bekende brengen en voor onze medewerkers dat zij voor een kind gaan zorgen dat ze al een beetje kennen.
Wat we o.a. doen: we voeren een eerste kennismakingsgesprek bij ons thuis, we laten ouders meekijken tijdens onze dagelijkse bezigheden, we kijken met de ouder mee om te leren hoe hij/zij het kind verzorgt, zodat wij vaste, vertrouwde gewoontes zoveel mogelijk kunnen overnemen.
Vertrouwen in het kunnen van het kind
Bij NatuurlijkThuis hebben we het vertrouwen dat ieder kind het in zich heeft om zich optimaal te kunnen ontwikkelen. We zijn ervan overtuigd dat kinderen weten wat ze kunnen, wat ze willen leren en dat ze dat ook zullen doen als de omstandigheden ernaar zijn. Daar ligt de taak van de volwassenen die bij ons voor de kinderen zorgen. Zij zorgen voor een veilige en comfortabele omgeving met volop mogelijkheden en materialen voor de kinderen om mee te spelen.
Kinderen leren door te spelen
Spelen is een niet te onderschatten bezigheid. Spelen is de manier waarop kinderen leren en omdat we ieder kind zijn eigen leerproces gunnen, zullen wij spel niet zomaar verstoren. We laten kinderen op hun eigen manier materialen en speelgoed ontdekken, hun eigen spel creëren en zelf bepalen of en met wie ze eventueel samen spelen.
Speelgoed en materialen
We werken met bewust gekozen speelgoed en materialen. We letten er bijvoorbeeld op of speelgoed creativiteit oproept en of het veelzijdig is. We zorgen ervoor dat er voor alle interesse- en ontwikkelingsgebieden voldoende aanbod is. Daarnaast letten we op zaken als duurzaamheid, kleurgebruik en houden we van natuurlijke materialen. Zowel binnen als buiten.
Medewerkers stemmen af op de kinderen
Onze medewerkers bieden iedere dag een weloverwogen keuze aan speelgoed en spelmaterialen aan. Door te observeren weten ze precies wat er leeft bij de kinderen, waar de behoeftes en interesses van de kinderen liggen.
Een groene tuin
We hebben een groene tuin met allerlei bomen, planten, kruiden en struiken. Kinderen kunnen hier het hele jaar door spelen, ook wanneer het nat of koud is. Daar hebben we namelijk speciale kleding voor in huis.
Twee slaapkamers
We werken overal met twee slaapkamers. Hierdoor hoeven slapende kinderen niet onnodig gestoord te worden.
Natuurlijke en pure voeding
Bij NatuurlijkThuis maken we bewuste keuzes. Ook waar het om voeding gaat. We gebruiken graag zo natuurlijk en puur mogelijke producten. Klik hier voor ons volledige voedingsbeleid.
Echt luisteren naar kinderen
Bij NatuurlijkThuis willen we dat kinderen zich veilig voelen. We zijn van mening dat het dan ook van belang is dat zij zichzelf mogen zijn, dat ze ervaren serieus te worden genomen in hun emoties en dat hun mening ertoe doet. Daarom luisteren we écht naar kinderen.
De behoefte van de kinderen is leidend
Wij zijn er voor de kinderen en om hen te geven wat ze nodig hebben. Daarom vragen we ons de hele dag door af: Waar heeft dit kind behoefte aan? Wat heeft het kind nodig? Dit kan gaan over primaire behoeftes, interesses of emoties. Zo brengen we Joris naar bed als hij slaap nodig heeft en geven we Sanne alvast iets te eten als ze honger heeft. We vragen ons af welk speelgoed Bob aanspreekt en geven Jasmijn een dikke knuffel als ze dat nodig heeft.
Kortom
Bij NatuurlijkThuis kiezen we voor een huiselijke omgeving, hebben we aandacht voor de natuur, spelen we in op de behoeftes van de kinderen en mag iedereen zichzelf zijn.